Nie wyobrażamy sobie dań bez przypraw, które podkręcają ich smak i pobudzają kubki smakowe. W swojej kuchni warto mieć coś więcej niż pieprz i sól. Dobrym rozwiązaniem będą mieszanki przypraw. Jakie warto mieć pod ręką i z jakich korzystać?
Mieszanki przypraw – co to takiego?
Najprościej tłumacząc mieszanki przypraw to połączenie kilku odmian w jedną. Dzięki nim nie musimy myśleć, jakie przyprawy można dodać do danego dania. Oczywiście w sklepach są dostępne gotowe mieszanki przypraw w formie instant. Niestety bardzo często są niskiej jakości i zawierają wiele składników, które dla naszego zdrowia nie są odpowiednie. W poszukiwaniu mieszanek przypraw, warto udać się do sklepu, specjalizującego się w sprzedaży suszonych ziół i przypraw. Pozwoli to na zakup produktów wysokiej jakości, które wydobędą z dań jeszcze lepszy smak.
Jakie mieszanki przypraw warto mieć w kuchni?
Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, jeśli pod ręką mamy przyprawy suszone. Jedną z mieszanek, którą warto mieć w kuchni jest garam masala, w której składzie znaleźć można kumin, kolendrę, czarny pieprz, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową i koper włoski. Chcąc podkręcić smak potrawy, warto garam masalę dodać pod koniec gotowania. Zioła prowansalskie to bardzo popularna mieszanka przypraw, która obecna jest w wielu kuchniach. To połączenie ziół charakterystycznych dla południowej Francji. Znajdziemy tu tymianek, bazylię, oregano, cząber, czosnek, szałwię czy miętę pieprzową. Mieszanka podkręca smak zup, sosów ziołowych, sałatek.
Orientalną mieszanką przypraw jest przyprawa pięciu smaków. Używana jest głównie w daniach kuchni azjatyckiej. Znajdziemy w niej anyż, goździki, cynamon, koper włoski oraz pieprz syczuański. Świetnie komponuje się z wieprzowiną i kaczką. Najpopularniejszą mieszanka przypraw na świecie jest curry. To mieszanka charakterystyczna dla dań kuchni indyjskiej. Znajdziemy w niej kurkumę, imbir, lubczyk, kumin, kolendrę, chili, cynamon czy czarny pieprz. Stosuje się ją najczęściej do dań z ryżu, ale także do mięs, warzyw, sosów i potraw z jaj.