Hiszpańską kuchnię najczęściej kojarzymy z intrygującą paellą, słynnym winem sherry z Andaluzji, pysznymi szynkami, gazpacho czy tapas. Nie każdy jednak wie, iż kraj leżący na Półwyspie Iberyjskim słynie na całym świecie również z innych wyrobów. Chodzi bowiem o pyszne sery hiszpańskie, które w ostatnich latach nabierają na popularności. Jakie są najsłynniejsze sery ze słonecznej Hiszpanii, a także do jakich produktów będą one najlepiej pasowały?
Najsłynniejsze sery hiszpańskie
Mówiąc o takich wyrobach, jak sery hiszpańskie, nie można w pierwszej kolejności nie wspomnieć o słynnym manchego. Jest to ser wytwarzany w regionie La Mancha, a jego receptura jest chroniona prawem. Ser manchego wytwarzany jest z mleka owiec z gatunku Manchaga, a następnie wyrób dojrzewa od dwóch miesięcy do nawet dwóch lat, w zależności od tego, jaki kolor chcemy uzyskać, a także jak intensywny ma być smak sera. Im dłużej manchago dojrzewa, tym bardziej będzie on pikantny.
Kolejnym popularnym hiszpańskim serem jest Grazalema, wywodząca się z przepięknej Andaluzji. Nazwa sera wywodzi się od pasma górskiego znajdującego się właśnie w tej wspólnocie autonomicznej. Grazalema to ser półtwardy, który dojrzewa około 18 miesięcy. Wytwarzany jest albo z mleka owczego (rasa Merino, która znajduje się pod szczególną ochroną w Hiszpanii), albo z mleka koziego (rasa Payoya). Ser posiada intensywny smak, w którym czuć nutkę innych serów pleśniowych.
Warto również wspomnieć o Gamoneu, który wywodzi się z Asturii. To ser tworzony z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Po raz kolejny mówimy o wyrobie długo dojrzewającym, lecz Gamoneu jest dodatkowo lekko wędzony. To właśnie dlatego posiada on bardzo głęboki smak i często podawany jest między innymi do wina czy innych alkoholi.
Z czym jeść sery hiszpańskie?
Każdy ser będzie oczywiście pasować do innych potraw. Jedne gatunki będą wprost idealne do tworzenia tapas, inne będą świetnie komponowały się z wędlinami, jak jamon serrano czy chorizo hurt. Znajdziemy również i takie, które będą dobre łączyć się w owocami i alkoholami. Ta różnorodność jest bez wątpienia jedną z tych cech, dzięki której hiszpańskie sery są tak cenione dookoła świata.