Dlaczego warto pić wino?

Picie wina

Spożycie wina w Polsce, w porównaniu chociażby z krajami południa Europy, stoi jeszcze na dość niskim poziomie. W dalszym ciągu wolimy zdecydowanie alkohole mocniejsze, a także ewentualnie piwo. Niemniej jednak picie wina w porównaniu chociażby do alkoholi mocnych, wywiera na nasze zdrowie dość dobry wpływ. Oczywiście jeśli spożywamy je z umiarem. Zastanówmy się zatem dlaczego warto pić wino?

Jakie są korzyści z picia wina?

Przede wszystkim wino ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy przyjrzeć się kondycji Greków, czy też Francuzów, którzy słyną z częstego spożywania tego trunku. Przede wszystkim wino doskonale komponuje się z różnego rodzaju posiłkami. W przypadku picia wódki możemy mówić tylko i wyłącznie o chęci odurzenia się i maksymalnego relaksu. Natomiast w przypadku wina możemy powiedzieć, że stanowi ono integralną część każdego posiłku. Przede wszystkim odpowiednio dobrane wino sprawia, że potrawa ma znacznie bogatszy smak. Również znacznie poprawiają się funkcje trawienne naszego organizmu.

Wino a nasze zdrowie

Wino może w znacznym stopniu wspierać dietę odchudzającą. Oczywiście doskonale zdajemy sobie sprawę, że zazwyczaj alkohole są dość kaloryczne, nie możemy jednak tego powiedzieć o winie. Wino czerwone zawiera kwas elagowy, który zapobiega tworzeniu się komórek tłuszczowych. Dodatkowo pobudza również wątrobę do trawienia kwasów tłuszczowych, dzięki czemu szybciej spalamy kalorie, a także tracimy na wadze. Kiedy pijemy wino podczas posiłku, to zwiększamy również wydzielanie śliny, a także enzymów trawiennych. Według wielu badaczy wino w znacznym stopniu również wspomaga pracę mózgu, znakomicie poprawiając funkcje poznawcze naszego umysłu. Wino może mieć również wpływ na ograniczenie stanów zapalnych w naszym organizmie. U osób regularnie spożywających czerwone wino znacznie rzadziej występują choroba Alzheimera.

Spożycie wina świetnie wpływa również na kondycję fizyczną naszego ciała. W winie znajdziemy bowiem resweratrol. To składnik, który pozwala zachować siłę oraz masę mięśni, a także korzystnie wpływa na gęstość kości. Dzieje się tak nawet wówczas, kiedy nie jesteśmy specjalnie aktywni w uprawianiu różnego rodzaju sportów. Wyniki wielu przeprowadzonych badań wykazały również, że umiarkowane spożycie wina, zwłaszcza czerwonego, może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych. Regularne spożywanie wina obniża również poziom cholesterolu. Co więcej wpływa na podniesienie poziomu HDL czyli dobrego cholesterolu. Badania wykazują również, że wino opóźnia procesy starzenia, dzięki temu znacznie wydłuża nasze życie. Oczywiście również w tym wypadku odpowiada za to resweratrol, albowiem jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem.

Dodaj komentarz